Galerie Nathalie Obadia is bijzonder verheugd om The Game of Life, de nieuwe solotentoonstelling van Brenna Youngblood, voor te stellen. Het is de derde tentoonstelling van deze Amerikaanse kunstenares in de galerie. Eerder organiseerde Galerie Nathalie Obadia solotentoonstellingen van Brenna Youngblood in Brussel in 2013 en in Parijs in 2015.

Brenna Youngblood werd in 1979 geboren in Riverside (Californië, Verenigde Staten). Sinds 2006 woont en werkt deze jonge Afro-Amerikaanse kunstenares in Los Angeles.

Brenna Youngblood is een van de bekendste kunstenaars van de jonge, nieuwe Amerikaanse scene. De afgelopen jaren ontving ze verschillende onderscheidingen en was haar werk op talloze museumtentoonstellingen te zien. Recent vonden drie solotentoonstellingen van de kunstenares plaats: Abstracted Realities in het Seattle Art Museum, Washington, en Project Series 50: Brenna Youngblood in het Pomona College Museum of Art in Claremont, Californië, in 2015; en Brenna Youngblood: Loss Prevention in het Contemporary Art Museum van Saint Louis, Missouri, in 2014.

Op The Game of Life, haar nieuwe tentoonstelling, presenteert Brenna Youngblood een vijftiental schilderijen. Het gaat om nieuwe werken die nauw verband houden met haar leven van alledag en met de stedelijke omgeving waarin de kunstenares zich dagelijks begeeft. Meer dan ooit vibreert haar schilderkunst op het onstuimige ritme van de ‘City of Angels’. De kunstenares vat de hartslag van de stad. Op een instinctieve manier brengt haar oeuvre het contrast tussen de twee gezichten van Los Angeles tot uiting: aan de ene kant zien we de Hollywoodglamour en aan de andere kant de trash van South, Downtown, een wijk die bekendheid verwierf door films en de hiphopcultuur, in het bijzonder de gangsta rap.

Brenna Youngblood verenigt in haar schilderijen de meest diverse elementen, net zoals de stad mensen van de meest verschillende sociaal-culturele afkomst samenbrengt. Uit deze mengelmoes put de kunstenares de inspiratie en brute kracht, die haar oeuvre zo typeren. Ze recycleert en kleeft op het doek allerhande materialen, zoals behangpapier, karton, textiel of linoleum met een hout- of baksteenmotief. Op beeldend vlak vinden haar bont samengestelde werken een voorloper in de beroemde ‘combine paintings’ van Robert Rauschenberg (1925-2008, Verenigde Staten). Dat de artistieke praktijk van Brenna Youngblood de invloed van Neo-Dada en Popart draagt, toont zich ook op een andere manier: soms neemt de kunstenares bestaande elementen zoals grafische tekens of gedrukte letters in haar composities op. Net zoals het geval is bij David Hammons (geboren in 1943 te Springfield, Verenigde Staten), een van de meest invloedrijke figuren van de afro-amerikaanse scene, hebben haar assemblages de vorm van een rebus. Brenna Youngblood neemt op deze manier afstand van de figuratie ten voordele van een meer conceptuele kunst. Ze kiest welbepaalde objecten in functie van een welbepaalde context.

De verschillende elementen die ze op haar doeken aanbrengt, overschildert ze tot het punt dat ze bijna onzichtbaar worden. Deze poging om elementen aan het zicht te onttrekken toont een hang naar abstractie die steeds nadrukkelijker wordt in het oeuvre van Brenna Youngblood. De kunstenares versluiert elementen om bepaalde details beter te kunnen uitlichten. Voortdurend snijdt of scheurt ze het oppervlak van haar schilderijen om deels de onderliggende picturale lagen zichtbaar te maken. Die manier van werken geeft plots – als bij toeval – een motief, een kleur of materiaal met een verschillende textuur te zien, wat maakt dat men haar schilderijen benadert als een archeoloog die laag per laag het verleden opgraaft. En net als een archeoloog laat Brenna Youngblood de sporen zichtbaar van haar penseel en van de andere instrumenten die ze gebruikt. De eerlijkheid van de schilder toont zich hier zoals wetenschappelijke nauwgezetheid de opgraafwerken van een archeoloog reguleert.

Brenna Youngblood brengt verf aan met toetsen, vegen of dikke streken – soms combineert ze die drie technieken in één werk – al naargelang het effect van kleur of materie dat ze beoogt. Wanneer pigment het doek of het papier als drager vult, zegt ze van haar schilderij « dat het reageert als de huid van oude mensen ». Dit organische beeld zet zich ook door in het ruwe oppervlak van Brenna Youngbloods schilderijen. Ze lijken aangetast door de zon en de wind. Uit haar werk spreekt een rauwe – zelfs primitieve – emotie naar het voorbeeld van de amerikaanse Far West en zijn grillige woestijnen. Haar schilderijen bezitten een epische kwaliteit die men ook terugvindt in de grote rurale landschappen van David Hockney (geboren in 1937 in Bradford, Verenigd Koninkrijk).

Brenna Youngblood neemt op subtiele wijze beeldende verwijzingen op en wekt ze opnieuw tot leven, door de omgang met haar kunst en door haar betrokkenheid met de wereld van vandaag. Ze ontleent inspiratie aan haar onmiddellijke omgeving. Het is daar dat ze de materialen bijeensprokkelt waarvan ze zich bedient, en dat ze een voedzame bodem vindt om uitdrukking te geven aan de street culture. Haar schilderkunst ontleent daaraan haar kenmerkende scherpe en robuuste karakter.