Stones from Vesuvius and green shapes

Interaction, playfulness and curiosity

24 NOVEMBER 2016
Green shapes with the view on the staircase. Photo by Giuseppe Fricano
Green shapes with the view on the staircase. Photo by Giuseppe Fricano

The realized project is a house on two levels, where the common denominator is the interaction with the structural elements and furnishings designed. Only a few walls are stained and the predominant color is green in all its forms. As in most of the projects carried out by the arch. Arnone, the interiors contain functional furnishings that characterize the house trying to grasp the customer's needs and transferring them in designed elements. Therefore, these environments, intended for guys who are used to travel and learn, contain elements made of unusual materials such as lacquered wood waste plates, coated steel worked embossed sheet, sought marble like stones from Vesuvius and leaf autumn slate. The interior design project is the result of a study on the use of maniacally spaces, enhancing even the corners with a fireplace or a technical lighting.

The main element is the staircase connecting the two floors, painted white in contrast to the far wall in green color teal, is self-supporting, placed in front of the entrance, virtually divides the living room from the dining area. The living is characterized by an equipped wall consists of three containers whose particular in the front panel is made with scrap boards simply lacquered in green, an economic design intervention but studied to resume the lines of light, as well as the bio fireplace and the column of lava stone brings bottles of Vesuvio, crafted by the designer. On the opposite wall another element green, natural and strong visual impact, is decorated in panels and fills part of teal green wall right above the bio fireplace.

For the dining area has been designed a wooden table lacquered milled and covered with resin to match the design of containers in the living room, while the chairs are the Panton Chair by Vitra in the new Chartreuse color that is reminiscent of the volume containing the bathroom and kitchen. The bathroom, with door flush with the wall that exalted handle, another detail designed, freestanding sink that draws a cocktail glass sprayed by a steel tube placed on the ceiling with infrared command. The wall that surrounds the bathroom is in steel worked in relief, while the backlit mirror and bathroom accessories are design by the architect and client.

The upper floor is divided into three rooms, two bedrooms with bathroom and a smaller one used as a reading area, to listen music or work. The master room has an open concept, the bath/shower and the sink are exposed while health is conveniently hidden behind a wall of lacquered glass and mirror, important features to give more bright atmosphere. Noteworthy side towel rail, made from green slate table top for the sink and lining of the tub/shower made of wallpaper in glass by white ink fiber. The headboard of bed and the bedside tables are made with the same waste wood used in the living but with different design and white lacquered. The second bedroom has a painting in broad stripes in silver and blue colors that give elegance and versatility to the space. Particularly interesting is the sandblasted and back-lit mirror depicting the highest skyscrapers in the world, an idea that aims to develop the brief with clients and expand the spaces.

In a fundamental role of interior design, it has lighting, attention to detail, where a wire system against the ceiling has been used, very effective in terms of brightness and allowed to create a continuous illuminated sign on the wall/ceiling and always have indirect lighting. The same goes for the bathrooms and bottle holders in lava stone, where 16 mm is a LED that can light with indirect light was hidden, while the room dedicated to reading have been taken from the ceiling against 3 volumes that intersect and which they have been grafted the track-lights that illuminate in a point or diffuse the environment. Even the entrance has its added value with the light system, inserted into false ceiling.

Overall the environment is characterized by a modern, not exaggerated in warm, welcoming colors full of details designed specifically as part of the glass gallery that points out the spiral staircase in its essence and reflecting the needs of the clients.

Pierfrancesco Arnone, graduated in Architecture at the University of Palermo and since 1998 his profession is given to product design and interior design, paying attention to innovative materials that lie ahead on the market in order to characterize each environment. Interested and curious, considering that surrounds a source of inspiration for his projects which are characterized by the desire to interact with the product, because the object and the architectural space connected should stimulate those who benefit by ensuring that moment of exclusiveness stuff that everyone tries, triggering in it mixed sensory perceptions to curiosity. He collaborates with several companies known nationally and internationally as Officine Mandelli 1953, Francolight, Fogazza, Calligaris, Benetti, Cisam. His projects, which are part of the permanent collection "A Dream Come True" promoted by Cosmit, are distinguished by the desire for interaction, playfulness and curiosity with the product. Home stager, tutor at the Faculty of Design at the Politecnico of Milan, Expert in the History and Theory of Design at the University of Palermo has exhibited at numerous fairs, among all the Salone del Mobile, the Zurich SMI, and Fair Tales of Kortrijk (Belgium). Author, along with other 70 international designers, necklace on food design The designers recipes, ed. Compositori, today does most of its business as a senior interior designer between India and Italy.

Text by Arch. Pierfrancesco Arnone