In Brussel onthult Galerie Templon, voor de eerste keer in België, een reeks van Jan Fabre die speciaal geconcipieerd werd voor zijn grote tentoonstelling Knight of Despair, Warrior of Beauty die in het najaar van 2016 in de Hermitage in Sint-Petersburg plaatsvond. Deze tentoonstelling valt samen met de presentatie van de reeks My Queens (2016) in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel, een ensemble van bas-reliëfs plus een sculptuur in wit Carrara-marmer dat eveneens voor het Russische project werd gemaakt.

Met The Appearance and Disappearance of Antwerp/Bacchus/Christ, confronteert Jan Fabre de kijker met een diepe spiegel, namelijk het Bic-blauw dat, diep verzadigd neergekrabbeld, aanleiding geeft tot verschijningen. De onmiddellijk herkenbare 'Fabre'-kleur is die van het uur blauw, een vluchtig moment tussen het einde van de nacht en de dageraad, waarin de contouren van vormen vervagen en alles mogelijk lijkt. Dit moment 'waarop alles kantelt (...) biedt alle mogelijke vrijheden', zo de kunstenaar. De werken, gemaakt van fotografische film bedekt met lagen Bic-blauw, doen hun picturaal motief verdwijnen. Dat laatste herschept zichzelf al naar gelang het tentoonstellingslicht, waardoor het permanent getransformeerd wordt.

Voor deze werken, bestemd voor de Rubenszaal in de Hermitage, liet Jan Fabre zich inspireren door P.P. Rubens. Die werd net als hij in Antwerpen geboren en Fabre brengt poëtisch hulde aan de Vlaamse meester. Fabre verbeeldt het thema van de stad Antwerpen als metropool, de geheimen van het christelijk geloof en Christus die symbool staat voor de kunstenaar, maar ook de Dionysische mysteriën. De modellen van Jan Fabre hernemen Rubens' lichaamstaal. Maar waar de kunstenaar deze thema's in het theater uitbundig ontwikkelt, heeft hij de barok hier gereduceerd tot zijn 'postmodern citaat, even bescheiden als een Byzantijns icoon' (Paul Huvenne).

Jan Fabre (°1958, Antwerpen) is een internationaal erkend beeldend kunstenaar, toneelschrijver en -regisseur en auteur. Sinds meer dan dertig jaar ontwikkelt hij beeldend werk rond verschillende materialen: bloed, dekschilden van kevers, botten, opgezette dieren, marmer, blauwe Bic-inkt.

Jan Fabre woont en werkt in Antwerpen. Hij is een groot tekenaar en creëert sculpturen en installaties die zijn favoriete thema's exploreren: de metamorfose, de dialoog tussen kunst en wetenschap, de relatie tussen mens en natuur, de kunstenaar als krijger van schoonheid. Tot zijn markantste recente solotentoonstellingen horen o.a. de retrospectieven in het Louvre (Jan Fabre. L’ange de la métamorphose, 2008), het Kunsthistorisches Museum Wien (Jan Fabre. The Years of the Hour Blue) en het Musée d’art moderne de Saint-Etienne (Jan Fabre. Les années de l’heure bleue, 1986 – 1991), beide in 2011, en Knight of Despair, Warrior of Beauty, in de Hermitage in Sint-Petersburg (2016). De Fondation Maeght in Saint-Paul-de-Vence wijdt vanaf 29 juni 2018 een grote tentoonstelling aan Jan Fabre onder de titel Ma nation : l’imagination.