Met genoegen kondigen wij de eerste solotentoonstelling aan van N. Dash in Zeno X Gallery. N. Dash werd geboren in 1980 en ze werkt in New Mexico en New York.

Het werk van N. Dash benadrukt het belang van de aanraking en onthult het generatieve vermogen van het lichaam door fysiek contact. Ze staat communicatie toe die verder reikt dan de grenzen van de gesproken taal en die wordt uitgedrukt in werken die het midden houden tussen sculptuur en schilderij. Ze heeft steevast een industrieel vervaardigd stukje stof in haar broekzak zitten dat ze bewerkt met haar vingers tot het zijn structuur verliest en compleet desintegreert. De overgebleven vezels textiel worden vervolgens gefotografeerd om de verschillende iteraties van het weefsel vast te leggen en de overbodige overblijfselen te zuiveren. De afbeeldingen worden daarna geselecteerd uit het voortdurend groeiende archief van de kunstenaar om dan gezeefdrukt te worden op een onderlaag van klei. Hierdoor wordt het beeld in het werk zelf opgenomen en de sculpturen rechtstreeks verbonden worden met hun viscerale oorsprong.

De schilderijen en de weefselsculpturen zijn inhoudelijk nauw met elkaar verbonden. Onderling verbonden en vernetwerkt, ontplooit zich het ene werk in het volgende. Ze fungeren als een eigenzinnig registratieapparaat waarop informatie, zowel immaterieel als fysiek, van de handen van de kunstenaar naar het ‘tabula rasa’ van de stof wordt overgedragen. De kunstenaar verwerpt de lineaire notie van vooruitgangen tracht toegang te krijgen tot een pre-linguale toestand.

De schilderijen hebben steeds adobe als grondlaag. De aarde wordt door N. Dash opgegraven in de woestijn van New Mexico en verscheept naar haar studio in New York waar het wordt verwerkt tot een specie die bestaat uit modder en aarde. De schilderijen zijn opgebouwd uit meerdere componenten, bekleed met doek en pigment. De afzonderlijke delen worden afwisselend naast, op, over of los van elkaar geplaatst, waarbij uitdrukkingsmogelijkheden worden aangegeven en een geheel wordt gecreëerd. De aarde wordt daarbij verschoven van het natuurlijke vlak waarop we staan naar het verticale register van de muur, het gezichtsveld.

N. Dash behaalde een Bachelor’s degree aan de New York University en een Master’s in Fine Arts aan de Columbia University, New York, in 2010. Dash heeft solotentoonstellingen gehad bij White Flag Projects, St. Louis (2013); in het Hammer Museum, Los Angeles (2014-15) en de Fondazione Giuliani, Rome (2017). Er werd werk van de kunstenaar opgenomen in groepstentoonstellingen in White Flag Projects (2012); het Abron Arts Centre, New York (2013); het Berkeley Art Museum en het Pacific Film Archive, California (2014); het MAXXI Museo Nazionale delle arti del XXI secolo, Rome (2014); Pier 54 High Line, New York (2014); het Jewish Museum, New York (2014); het Palazzo Strozzi, Florence (2015); The Art Gallery of New South Wales, Sydney (2017) en andere. Een solotentoonstelling in het Aldrich Contemporary Art Museum in Ridgefield is gepland voor 2019.

Het werk van de kunstenaar maakt deel uit van de openbare collecties van The Guggenheim Museum, New York; The Whitney Museum of American Art, New York; MoMA, New York; SFMoMA, San Francisco; Sammlung Goetz, München; FRAC des Pays de la Loire, Carquefou; Dallas Museum of Art, Dallas; The Hammer Museum, Los Angeles; The Margulies Collection, Miami; The Blanton Museum of Art, Austin; S.M.A.K., Gent; The Art Gallery of New South Wales, Sydney, en andere.