Galerij Templon presenteert de tweede persoonlijke tentoonstelling van Jan Van Imschoot in Brussel. Deze cinematografische schilder, de zelfbenoemde meester van de Anarcho-Barok, keert terug naar België met een nooit eerder vertoonde serie beïnvloed door Caravaggio.

De kunstenaar, die zich steeds vragen stelt over de mogelijkheden van de schilderkunst, vertelt « Ik ben een kind van schilderkunst en cinema, Vlaams picturaal en surreëel Latijns Belgisch met taal en beeld als partners. Merci Rik Wouters, merci René, merci Marcel ».

Jan Van Imschoot brengt in Amore Dormiente thema’s van liefde, sexuele lust, verlangen en wraak ter sprake middels zwarte achtergronden en flamboyante kleuren, naakte bewegende lichamen en krachtige gebaren.

Buiten alle academische kaders, hij veroordeelt de « academische begrafenisondernemers », creëert Van Imschoot een unieke iconografie door autobiografische, symbolische en historische referenties te mengen in zijn radicale en fantasierijke werken bewoond door dwergen, engelen, minnaars en stervenden.

« Geen meesterwerk waar de uitersten niet naar mekaar dorsten. Zonder hel, geen hemel ; zonder lichaam, geen ziel ; zonder zelfgenoegzaamheid geen liefde. Raken we ooit af van deze credo’s ? » vraagt de kunstenaar zich af.

Jan Van Imschoot is geboren te Gent in 1963. Hij is ruimschoots tentoongesteld in België en in het buitenland. In 2013 verliet de kunstenaar België om anonimiteit en inspiratie op te zoeken in het Franse platteland. Het SMAK in Gent wijdde een belangrijke persoonlijke tentoonstelling aan hem toe in 2002. De laatste jaren toonde Jan Van Imschoot zijn werk in de Kunstpalast in Düsseldorf (2005), in het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle (2008), in het National Art Museum of China in Beijing (2010) en in het Fondazione Volume ! in Rome (2012). In 2018 nam hij deel aan de groepstentoonstelling Sanguine/Bloedrood ontworpen door Luc Tuymans voor het M HKA in Antwerpen en voor het Fondazione Prada in Milaan, een tentoonstelling die de geest van de meesters van de barok tegenover de grote hedendaagse kunstenaars wil zetten.