“Naar de schilderijen van Jan De Maesschalck moet je altijd minstens twee keer kijken. De duivel zit immers in de details verscholen, en dat is goed. De schilder gaat subtiel te werk. Lang niet alles gebeurt aan de oppervlakte, en wie de tijd neemt om traag te kijken, stelt vast dat de kracht van deze werken ook in de suggestie schuilt. Bijna altijd is er sprake van een onbestemde dreiging. Alles kan kantelen, maar je weet nooit of en wanneer dat gebeurt. Iets kan ontsporen, een geheim kan aan het licht komen.” (citaat uit ‘leeslust / kijkzucht’ van essayist Eric Min) Jan De Maesschalck (°1958, Sint-Gillis-Waas) presenteert met From Now On zijn vijfde tentoonstelling bij Zeno X Gallery.

De Maesschalck laat zich inspireren door zijn persoonlijke beeldarchief: een verzameling van mappen met eigen foto’s die kunnen leiden naar nieuwe werken. Daarnaast knipt hij ook afbeeldingen uit tijdschriften en kranten die hem intrigeren. Eigen schetsen en collages kunnen ook de basis vormen voor nieuw werk. Toevallige wendingen, ontstaan tijdens het schilderproces, zoekt hij bewust op. Hij omschrijft ze als alerte fases waarbij het goed of fout kan aflopen. De Maesschalck werkt bij daglicht; het vallen van de avond met het veranderende licht is dan ook een belangrijk motief in zijn oeuvre.

Untitled (Asperger’s) ontstond bij het fotograferen van een ‘bevroren’ televisiebeeld uit een detectiveserie. Uit die blauwige en kleurarme opname ‘cropte’ hij een portret van de hoofdrolspeelster en al schilderend vormde hij het kleurenpalet om naar warme tinten met meer geel, omber en violetroze toetsen. Op deze manier baadt het paneel nu in een verleidelijk licht. Hoewel kleur in zijn werk summier en gedempt gebruikt wordt, is het dus zeer essentieel. Licht speelde ook een belangrijke rol bij het tot stand komen van het diptiek Clay Pit. Het rechtse paneel is een vrije interpretatie naar een portret van Georges de la Tour. Tijdens het schilderen ervan werd het zolderatelier van De Maesschalck langzaam donker terwijl het linkse paneel, dat reeds afgewerkt was, uit zichzelf een gedempt licht uitstraalde. ’s Morgens werd duidelijk dat beide panelen bij elkaar hoorden.

De reeks Squeaky Sand is gebaseerd op foto’s die De Maesschalck maakte van voyeuristische films. De titel van het werk verwijst naar het kwartshoudende zand dat ‘piept’ bij de minste beweging. De Maesschalck benadrukt ook de tussenkomst van een ander medium door de onscherpte van de lens weer te geven. De titel van de tentoonstelling, From Now On, verwijst voor De Maesschalck naar het moment van euforie dat een kunstenaar ervaart wanneer hij voelt dat hij een goed werk heeft voltooid; de illusie ontstaat dat alles ‘van nu af aan’ beter zal lukken. Deze illusie stelt de kunstenaar in staat om telkens weer in een nieuw idee te geloven en de energie te vinden dit uit te werken, wars van de mogelijkheid van mislukking.

Het werk van Jan De Maesschalck werd opgenomen in tentoonstellingen in Museu Berardo in Lissabon, Musée d’Art Contemporain in Marseille, Phoenix Art Museum in Phoenix, Mu.ZEE in Oostende, Museum Dr. Guislain in Gent, De Warande in Turnhout, het Museum van Elsene en het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Zijn werk wordt verzameld door talrijke private verzamelaars maar maakt ook deel uit van de collecties van LA MOCA in Los Angeles, Museum Dr. Guislain in Gent en Mu.ZEE in Oostende.